Hallitusohjelmassa varmistettava uuden vammaispalvelulain soveltaminen

Helsingin Sanomien ytimessä -artikkelissa kerrotaan lauantaina 27. toukokuuta ALS-diagnoosin vuosi sitten saaneesta Antero Laukkasesta. Lukemisen arvoinen artikkeli. Valitettavasti vain maksumuurin takana. Laukkanen tunnetaan köyhien ihmisten ja vammaisten ihmisten puolestapuhujana. Artikkelissa hän suomii kuntia vammaisten kohtelusta:

”Se touhu on ihan törkeää. Yksikään kunta Suomessa ei noudata vammaislakia. Ylivoimaisesti eniten harmittaa se, että viranomaiset voivat toimia lainvastaisesti ilman minkäänlaisia seuraamuksia.”

Hänen kotikaupunkinsa Espoon tilinpäätös on ollut viime vuosina puolestatoista sadasta pariin sataan miljoonaan euroon voitollinen.

”Siellä on lääkäreitä päättämässä, ja mistä ne säästää: vammaisista, joille budjetoidaan liian vähän rahaa.”

Antero Laukkanen teki eduskunnassa keväällä viime hetkillä säädettyyn uuteen vammaispalvelulakiin viisi lausumaehdotusta, joilla hän halusi vahvistaa lain soveltamista:

1. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa, miten lainsäädäntömuutokset huomioivat eri tavoin vammaisten ihmisten oikeudet ja erityisavun tarpeet, ja tuo tarvittavat lakimuutokset eduskunnan käsiteltäväksi.

2. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto varmistaa, että hyvinvointialueille varataan riittävä rahoitus vammaispalveluiden toteuttamiseen lain edellyttämällä tavalla.

3. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto varmistaa, että vammaispalvelut toteutuvat alueellisesti yhdenvertaisesti.

4. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto varmistaa, että vammaispalveluita koskevan lainsäädännön ja vammaisten oikeuksien toteutumisen valvonta on riittävän tehokasta.

5. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää ja tuo tarvittavat lainsäädäntömuutokset, jotta varmistetaan vammaisen oikeus saada käyttöönsä tarvitsemansa apuvälineet, eikä oikeus apuvälineeseen riipu hyvinvointialueen tulkinnasta tai rahoituksellisesta tilanteesta.

Näiden lausumien tarkoituksena oli varmistaa eri tavoin vammaisten ihmisten yhdenvertainen kohtelu, hyvinvointialueiden vammaispalvelujen rahoituksen riittävyys, alueellinen yhdenvertaisuus, oikeuksien toteutumisen valvonta ja apuvälineiden yhdenvertainen saatavuus.

Siksi lausumat olivat puutteelliseksi tunnustetun vammaispalvelulain tulevan soveltamisen kannalta tärkeät. Niillä eduskunta olisi selkeästi vastuuttanut seuraavaa hallitusta niistä keskeisistä seikoista, jotka lain soveltamisessa laajasti huolestuttavat. Yhtäkään äänestyksessä olleista lausumista ei yksikään silloisten hallituspuolueiden kansanedustajista katsonut tarpeelliseksi hyväksyä.

Sen sijaan oppositiopuolueiden edustajat olivat nämä lausumat valmiita hyväksymään ja äänestivät yhtenä rintamana niiden kaikkien hyväksymisen puolesta.

Nyt nämä viime eduskuntakaudella oppositiossa olleet puolueet Kokoomus, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit ovat Säätytalossa kirjoittamassa uutta hallitusohjelmaa yhdessä Svenska Folkpartiet’in kanssa.

Näiden lausumien tekstien asiasisältö, jonka hyväksymisen puolesta puolueet ovat jo kertaalleen eduskunnassa keväällä ennen vaaleja äänestäneet on puolueille nyt valmista tekstiä hallitusohjelman vammaispolitiikkaa ja uuden vammaispalvelulain soveltamista koskevaan osuuteen.

Ne hallitusohjelmaan ottamalla osaltaan varmistetaan sitä, että hyvinvointialueet noudattavat vammaispalvelulakia.

Lienee lupa odottaa, että puolueet vielä muistavat minkä puolesta ovat muutama kuukausi sitten julkisesti äänestäneet.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s