Saako omaishoitaja eläkettä?

Raskas ja sitova omaishoitajuus vaatii veronsa. Kahden monivammaisen nuoren muutettua omilleen, ei omaishoitajana toimineesta 55-vuotiaasta ollut enää työn tekijäksi. Takki oli ympärivuorokautisen yli kaksi vuosikymmentä jatkuneen hoivatyön jälkeen tyhjä. 

Omaishoidon tuen lakkaamisen myötä lakkasi omaishoitajalta tulo. Kun et ole ollut omaishoitajana työsuhteessa, et ole omaishoitajuutesi jälkeen työtön, etkä oikeutettu työttömyyspäivärahaan ja sen mahdollistamaan työttömyyseläkeputkeen. Sinnittelet siis kohti vanhuuseläkettä.

No onhan sieltä tulossa se omaishoitopalkkioista tienattu eläke. Laskelma tulevasta eläkkeestä kertoo karun totuuden. Omaishoitotyöstä maksetuista palkkiosta on kertynyt työeläkettä yhteensä 361 €/kk. Sen saisi aikaisintaan 63 vuotta 9 kuukautta täytettyään. Lakisääteisenä tunnustuksena tehdystä työstä, joka on vuosien saatossa koitunut kotikunnallesi mittavaksi säästöksi. 

Mutta eipä tässä vielä kaikki. Todellinen omaishoidon arvostus – ”maksetaanhan siitä eläkettäkin!” – paljastuu, kun haet kansaneläkettä. Yhteenlaskettuna eläkkeet tekevät tasan kansaneläkkeen verran kuukaudessa. Saman olisit saanut ihan ilman omaishoitajuuttakin.

Tosiasiallisesti omaishoitajan eläkkeen kertymisessä on kysymys valtion ja kunnan välisestä menonsiirrosta. Kunta kustantaa osan omaishoitajan kansaneläkkeestä. Tämä on suoraa säästöä valtiolle.

Hyvinvointialueilla omaishoidon tuet, kuten alueen kaikki menot, maksetaan valtiolta tulevista varoista. Omaishoidontuki on siksi viipymättä siirrettävä kokonaan Kelan maksettavaksi ja vapautettava omaishoitoon käytettävät varat hyvinvointialueen muuhun käyttöön. 

Samalla koko järjestelmä on uudistettava.  Erilaiset omaishoitajuudet on tunnistettava. Omaishoitajuus on rinnastettava hoivatyöhön ja sen arvostuksen tulee näkyä siitä maksettavan korvauksen määrässä. Omaishoitajalle on myös taattava riittävä jaksamista tukeva vapaa-aika, työterveyshuolto ja tehdystä työstä ihan oikeasti kertyvä eläketurva.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s