Huutolaisuus ei kuulu hyvinvointialueelle

Kymmenkunta vuotta sitten Suomessa tehtiin viisas päätös. Valtioneuvosto kirjasi periaatepäätöksessään, ettei kenenkään suomalaisen vammaisen ihmisen kuulu enää vuonna 2020 asua laitoksessa. 

Tuohon periaatepäätökseen kytkeytyi mittava Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rahoitusohjelma, jonka avulla rakennettiin satoja asuntoja kehitysvammaisille. Ohjelman myötä kehitysvammaiset pääsivät muuttamaan laitoksista pienryhmiin lähiyhteisöissä. Tätä voidaan pitää onnistuneena rakennemuutoksena.

Samoihin aikoihin, runsaat kymmenen vuotta sitten, käynnistyi myös toisenlainen rakenteisiin merkittävästi vaikuttava muutos. Hankintalain myötä palveluasuminen alistettiin markkinavoimille. Ihmisen päivittäin tarvitsemasta avusta ja tuesta tuli kauppatavaraa.

Alalle synnytettiin markkinat, jonka seurauksena kansainvälinen pääoma kiinnostui suomalaisten asumispalveluista. Muutamassa vuodessa satoja pieniä yrittäjien perustamia perheyrityksiä ostettiin ja ne yhdistettiin osaksi kansainvälisten hoivajättien palvelukotien verkostoa. Palveluasuminen keskittyi voimakkaasti ja hintakilpailu kiristyi.

Avun ja tuen järjestämisvastuussa olevat kunnat voivat tuottaa kehitysvammaisten asumisessaan tarvitseman avun ja tuen itse tai ostaa sen yksityisiltä palveluntuottajilta. Apu ja tuki markkinaehtoistettiin. Monet kunnat päätyivät toteuttamaan järjestämisvastuutaan kilpailuttamalla, erityisesti hintakilpailun avulla.

Alettiin puhua nykyajan huutolaisuudesta.

Palvelun tuottaminen ja sen hankkiminen liian halvalla hinnalla tai yksilöllisistä tarpeista piittaamatta on eettisesti arveluttavaa, moraalitonta ja koituu lopulta vammaisen ihmisen epäinhimilliseksi kohteluksi. Tällaisesta on tuorein esimerkki viime marraskuussa Ylen MOT-ohjelmassa.

Kilpailuttamisen ideologia perustuu siihen, että palvelu voidaan standardoida ja tuotteistaa. Kehitysvammaisen ihmisen avun ja tuen tarpeet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, eikä ole olemassa mitään standardiasiakkaita tai -tarpeita, jotka sopisivat johonkin palveluntuottajan konseptiin. Yksilöllistä apua ja tukea ei voida vakioida eikä vertailla. Suurtuotannon tehokkuusetuja kustannusten karsimiseksi ei siksi ole saavutettavissa.

Laitosasumisen purkamisen myötä vahvasti edistettiin YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista. Hankintalain huumassa kilpailluilla markkinoilla toimittiin sitä vastaan.  

Suuret kehitysvammalaitokset on Suomesta lakkautettu. Laitosmainen tapa järjestää asuminen tuntuu edelleen elävän. Medikalisaation mukaiset hoivakäytänteet ohjaavat kehitysvammaisten ihmisten asumisen järjestämistä. Kehitysvammaisten asumisen järjestäminen ei useimmiten edellytä sairauden lailla hoitamista ja hoivaa. Kehitysvammainen ihminen tarvitsee asumisessaan yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa apua ja tukea, jolla mahdollistetaan hänelle itsenäinen elämä.

Tarvitaan kohtaamista, läsnäoloa, rinnalla kulkemista, sopivassa määrin ohjausta. Tuen tarve on kullakin kehitysvammaisella yksilöllinen. Siinä missä yksi pärjää arjessaan muutamilla viikottaisilla tukikäynneillä, saattaa toinen vammaisuutensa vuoksi tarvita ympärivuorokautista toisten ihmisten lähellä oloa ja tiheästi toistuvaa auttamista. Kaiken avun ja tuen tarkoituksena on varmistaa kehitysvammaiselle ihmiselle hänen omiin taitoihinsa perustuva itsenäinen elämä ja täysi osallisuus asuinyhteisössään.

Oikein mitoitettu apu ja tuki, aito ihmisen ja hänen tarpeidensa kohtaaminen sekä hänen perusoikeuksiensa kunnioittaminen, empaattisuus ja ymmärrys siitä miten ollaan ihmisenä ihmiselle ovat työkaluja, joilla edistetään oikealla tavalla kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta.

Nämä ovat ne perustyökalut, jotka tulee löytyä myös hyvinvointialueen kehitysvammaisille ihmisille järjestämän asumisen avun ja tuen työkalupakista. Näitä suosittelen kilpailuttamaan.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s