Koko sote-ala tarvitsee työn tekemisen tavan uudistamista

Kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho, kumpainenkin myös terveydenhuollon ammattilaisia, kannustavat Helsingin Sanomissa elokuun 24. päivänä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan ensi vuoden alussa aloittavia hyvinvointialueita ottamaan käyttöön tiimimallin terveyskeskuksissaan. Heidän mukaansa terveyskeskustyö on houkuttelevampaa, jos työn kuormittavuutta voidaan vähentää, omaan työnkuvaan voi vaikuttaa ja johtaminen on kohdallaan.

Kirjoittajien mukaan moniammatillinen tiimimalli tarjoaa tähän hyvän pohjan, mutta toimiakseen tarvitsee vahvan tuen.

Oppositiopuolueen kansanedustajina he luonnollisesti, vaalien vääjäämättä lähestyessä, kohdistavat viestinsä myös maan hallitukselle, jota syyllistävät palveluja vaikuttavasti parantavien toimien viipymisestä ja kannustavat tarttumaan tarvittaviin toimiin mallin käyttöönoton vauhdittamiseksi valtakunnallisesti. Sarkomaa ja Laiho kirjoittavat yhdenvertaisen pääsyn terveyskeskuksen palveluihin olevan yksi sote-uudistuksen päätavoite ja katsovat, että nyt on välttämätöntä vahvistaa jonojen kanssa sinnittelevää perusterveydenhuoltoa.

Jälleen kerran sote-uudistuksesta kirjoitus, jossa korostetaan pääsyä terveyskeskuksen palveluihin ja mainitaan se uudistuksen päätavoitteeksi. Kirjoittajat jättävät vähemmälle huomiolle sosiaalipalvelut, joiden yhteensovittaminen terveyspalvelujen kanssa on sote-uudistuksessa vähintäänkin keskeistä. Myös sosiaalipalvelujen parissa työskentelevien työ on saatava houkuttelevammaksi, työn kuormittavuutta on sielläkin vähennettävä, omaan työnkuvaan voitava vaikuttaa ja johtamista kehitettävä.

Tiimimalli kun sopii sote-alan työhön myös laajemmin. 

Tästä on erinomaista näyttöä Hollannissa. Yhden vanhusten kotihoidossa työskennelleen sairaanhoitajan ideasta viisitoista vuotta sitten syntynyt Buurtzorg työllistää tänään yli 10.000 huipputyytyväistä sote-ammattilaista. Buurtzorgissa hierarkisuus on karsittu, johtaminen ja päätöksenteko tapahtuvat tiimeissä, jotka saavat tarvitessaan vahvan tukensa heille nimetyltä valmentajalta.

Työtyytyväisyys kasvaa kaikkialla, kun hierarkisuus vähenee. Kehno johtaminen on eräänä usein mainittuna ja keskeisenä tekijänä johtanut nykyiseen sote-ammateissa työskentelevien laajaan tyytymättömyyteen ja krooniseen työvoimapulaan. Työelämää on uudistettu läpileikkaavasti jokseenkin kaikilla ammattialoilla, mutta sote-sektorilla on pitkälti pidetty kiinni hierarkisesta mallista, josta kiinni pitämistä alati kasvava medikalisaatio on osaltaan ollut tukemassa.  

Tiimimalli on oikea valinta terveyskeskustyön lisäksi myös muussa sote-alan työssä. Mikäli ihmisten halutaan viihtyvän työssään, on heille annettava mahdollisuus vaikuttaa työn tekemisen tapoihin ja sisältöihin. On luotettava siihen, että osaavat ammattilaiset kykenevät yhteistyöhön sekä suunnittelemaan ja johtamaan omaa työtään. Eri aloja edustavien osaajien muodostamissa tiimeissä tieto ja kokemus jalostuvat koko tiimin käyttöön ja koituvat sote-asiakkaan parhaaksi.

 Tarve sote-palveluille on rajaton, mutta resurssit rajalliset. Siksi työn tekemisen tapojen merkitys kasvaa. Työelämää myös sote-sektorilla on viivytyksettä uudistettava. Tyytyväinen työntekijä osana toimivaa tiimiä tuottaa vaikuttavia palveluja. Kun palveluilla on vaikutuksia, tehdään oikeita asioita, käytetään resurssit viisaasti ja tuotetaan asiakaslähtöisesti ja vastuullisesti hyvinvointia. Se lienee sote-uudistuksen päätavoite.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s