Aatosta jaloa ja alhaista mieltä

Lähestyvien aluevaalien vaalikampanja vähitellen tuntuu lämpenevän. Kuumana sen ei voi sanoa käyvän pandemian pakottamien rajoitusten keskellä ja ajoittain viiltävän kylmänkin sään vallitessa.

Otsikko on lainaus Tatu Pekkarisen ja Valto Tynnilän sanoittamasta ja Laila Kinnusen repertuaariin kuuluneesta Pieni sydän iskelmästä lähes kuuden vuosikymmenen takaa. Politiikan teon kuvauksena sitä on aiemminkin lainattu – Lasse Lehtinen otsikoi väitöskirjansa samalla riimillä parikymmentä vuotta sitten.

Tämä riimi pulpahtaa pohdintoihini lukiessani erityisesti sosiaalisessa mediassa ehdokkaaksi asettuneiden aivoituksia ja vaalien ympärillä käytävää keskustelua.

Paljon annetaan lepsuja lupauksia. Jonot johonkin katoavat, psykologille pääsee pikaisesti, tietojärjestelmät toimivat, lähipalvelut loistavat, sairaalatkin sijoittuvat sopivasti lähelle, vanhukset viihtyvät, henkilöstöpula helpottaa ja työssä tykätään taas olla.

Levitetään aatosta jaloa, jossa jopa annettujen lupausten ja aluevaltuutettujen vallan välinen todellisuus hetkittäin hämärtyy.

Somessa myös sumeilematta soimataan sekä puolueita että niiden ehdokkaita ja käytetään kovin kitkerääkin kieltä. Ammutaan alas asiallisiakin avauksia, arvostellaan alatyylisesti, kyseenalaistetaan kampanjoita, sivalletaan sloganeita välillä jopa vääristellen tosiasioita.

Osoitetaan alhaista mieltä, joka ei edistä itse asiaa, huomisen hyvinvointialueen rakentumista kaikkia alueen asukkaita yhdenvertaisesti palvelevaksi kokonaisuudeksi.

Oman alueemme, Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon valitaan 79 aluevaltuutettua. Valituiksi tulee hyvin todennäköisesti, hyvin laajasti kaikkien poliittisten puolueitten asettamia ehdokkaita, eri puolilta Läntistä Uuttamaata. Erilaisten poliittisten näkemysten nimissä kampanjoivia ehdokkaita, joiden tehtävänä on valituksi tultuaan yhdessä päättää alueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä koko Länsi-Uudenmaan alueella.

Tähän järjestämisestä päättämiseen tarvitaan valtavasti viisautta ja voimaa, osaamista, kokemusta, eri sektorien ja ammattien asiantuntijuutta, tiedolla johtamista, kykyä kokonaisuuksien hahmottamiseen, alueen erilaisten kuntien ja seutujen erityisyyden ymmärtämiseen, erilaisissa tilanteissa elävien ihmisten ja perheiden ainutkertaisuuden oivaltamiseen. Siksi myös joukko erilaisia monipuolisesti erilaista asiantuntemusta, kokemusta ja osaamista edustavia ihmisiä.

Siihen tarvitaan näiden ihmisten välistä yhteistyötä ja yhteistyötä yli puoluerajojen.

Siihen tarvitaan kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Siihen tarvitaan ammattikuntarajat ylittävää yhteistyötä. Siihen tarvitaan valituiksi tulleiden osaavien, oivaltavien, innovatiivisten, uudistushalukkaiden, ennakkoluulottomien, vastuullisten ja yhteistyöhön kykenevien ihmisten välistä yhteistyötä.

Siihen tarvitaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välistä tiivistä parhaan palvelukokonaisuuden mahdollistavaa yhteistyötä. Siihen tarvitaan alueen asukkaiden ja päättäjien välistä avointa yhteistyötä.

Siihen tarvitaan myös maalaisjärkeä.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s