Sairaalahoidossa omassa kodissa

Kotisairaala on tärkeä ja varteenotettava palvelumuoto. Se on sitä usein myös sen kustannustehokkuuden vuoksi. Silloin kun hoidon toteuttamisen kannalta on mahdollista ja omaiset hoidon tukena käytettävissä, on kotisairaala potilaankin kannalta paras vaihtoehto. Potilaalla on turvallinen tuttu ympäristö ja omaiset ovat lähellä. Näiden merkitystä potilaan kannalta ei kukaan voi väheksyä. Kotisairaala voi olla myös potilaan viimeinen sairaala – saattohoitokin on toteutettavissa kotisairaalassa. 

Oma kokemukseni kotisairaalasta on kaupunkiympäristöstä ja lähes 20 vuoden takaa. Se on siihen liittyvistä kipeistäkin muistoista huolimatta yksinomaan positiivinen. 

Lähellä kotisairaalan toimipistettä asunut iäkäs äitini hoidettiin elämänsä kolme viimeistä viikkoa kotisairaalan turvallisessa hoidossa. Aamuin ja illoin kävi kotona kotisairaalan sairaanhoitaja ja siinä välissä kotipalvelun työntekijä. Ammatti-ihmisiä tukemaan organisoiduimme me viisi jälkeläistä perheinemme. Äitimme sai olla kodissaan ja liikuntarajoitteinen isämme saattoi olla jatkuvasti lähellä. Meillä oli mahdollisuus viipyä pitkiäkin aikoja äidin sairasvuoteen äärellä. Lääkäri teki kotikäyntejä tarpeen mukaan ja hoiti samalla käynnillä myös isän. Mahdollinen lisäapu oli puhelinsoiton päässä ja paikalla tarvittaessa muutamassa minuutissa. 

Sairauden edetessä ja meidän omaisten epävarmuuden kasvaessa saatiin sairaanhoitajien hoitokäyntejä lisätyksi. Vain toivomus meiltä omaisilta riitti. Alkuun lisättiin keskipäivään yksi käynti ja kohta tarvittiin yöpartiotakin kahdesti yössä. Kaikki järjestyi heti – jo samana päivänä. Kotisairaalan henkilökunta oli ammattitaitoista, ystävällistä, työlleen omistautunutta ja antoi kiireettömän vaikutelman. He myös keskustelivat meidän lähiomaisten kanssa hoidosta ja antoivat meille ohjeita. Toimivaa ja luontevaa yhteistyötä parhaimmillaan. Äitimme lähdön hetki tuli hyvässä ja turvallisessa hoivassa, joka mahdollisti myös lähiomaisten lähellä olon. Kotisairaalan hoito oli henkilökohtaista, ystävällistä, yhteistyöhakuista, hienotunteista ja ihmisarvoa kunnioittavaa.

Kotisairaala on varteenotettava vaihtoehto silloin kun sen hyödyt koetaan molemmin puolin. Kun se on sekä potilaan ja hänen läheistensä kannalta että kokonaisuus huomioiden sen järjestävälle taholle mielekästä toteuttaa. Hoitajien aika on tarkoitettu käytettäväksi potilaille. Jos tätä aikaa kuluu enimmäkseen pitkiä matkoja paikasta toiseen siirtymiseen, liikennevaloissa ja liikenneruuhkissa seisoskeluun, joukkoliikennevälineiden odotteluun tai parkkipaikkojen hakuun, ei se enää vastanne tarkoitustaan. Kuinka kiireettömän vaikutelman he voivat silloin potilaalle ja omaisillekaan enää antaa. Miten käy potilaan kokeman turvallisuuden tunteen, kun hoitajan saapumista joudutaan odottelemaan syystä taikka toisesta.

Kotisairaalan henkilökunnan mukaan heidän jaksamisensa perustui hyvään työyhteisöön ja sen antamaan tukeen sekä kahdessa vuorossa ja yöpartion tuella, oikein mitoitetulla miehityksellä toimivaksi koettuun työaikajärjestelmään. Erilaisia työaikaratkaisuja ja toiminnantapoja mietittäessä henkilöstöä on kuultava, silloin edistetään heidän työhyvinvointiaan ja jaksamistaan. Hyvin toimiva ja jäseniään tukeva työyhteisö heijastuu suoraan potilaiden kanssa työskentelyyn.

Kotisairaala on hieno ja sensitiivinen työmuoto, joka perustuu läheisyyteen, henkilökunnan jaksamiseen sekä potilaan ja hänen omaistensa kanssa tehtävään yhteistyöhön. Toiminta on järjestettävä henkilökunnan sekä potilaiden ja heidän omaistensa näkemyksiä ja kokemuksia kuullen ja kunnioittaen. He yhdessä ovat tämän toimintamuodon asiantuntijoita. 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s