
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan torstaina 24. päivänä helmikuuta 2022. Olemme Inclusion Europe’ssa – jonka puheenjohtajana toimin – syvästi järkyttyneinä seuranneet kuluneen runsaan viikon uutistapahtumia. Ukrainalaisten kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä elämää ja oikeuksia on suojeltava. Heitä on autettava.
Järjestimme sodan seitsemäntenä päivänä 2. maaliskuuta 2022 yhdessä ukrainalaisen jäsenyhdistyksemme VGO Coalition’in Raisa Kravchenkon ja Yulia Klepetsin kanssa, heidän pyynnöstään Zoom-keskustelun kaikille Inclusion Europen jäsenjärjestöille ympäri Euroopan. Keskusteluun osallistuivat myös Inclusion International’ista koko hallitus ja osa henkilökuntaa.
Oli suuri helpotus ja ilo nähdä Raisa ja Yulia ja todeta, että he ovat kunnossa tässä koko maailmaa kuohuttavassa tilanteessa.
Ukrainan tilannetta Raisa ja Yulia kuvailivat meille näin:
”Olemme 118 ukrainalaisen kehitysvammaisten paikallisen kansalaisjärjestön verkosto, joka edustaa noin 14.000 perhettä kaikilta Ukrainan alueilta. Arvostamme lukuisia tukikirjeitä ja tiedusteluja tilanteestamme kansainvälisiltä ystäviltämme. Sota tuli jokaiseen ukrainalaiseen kotiin. Kehitysvammaisen perheenjäsenen elämä ja heidän huoltajiensa velvoitteet muuttuivat paljon vaikeimmiksi, kaikki aikamme on nyt omistettu rakkaillemme, jotka yrittävät selviytyä tästä myrskystä ja jotka eivät kykene ymmärtämään heitä ympäröivää sekavaa tilannetta. Ukrainalaisten kehitysvammaisten perheet elävät hyvin vaikeita aikoja.
Yhteensä yli 261.000 ukrainalaiselle on myönnetty virallinen vammaisstatus psyykkisen diagnoosin vuoksi. Kaikki päiväkeskukset ovat kiinni, kaikki yhteisölliset palvelut lopetettu, osalle se aiheuttaa haastavaa käytöstä. Äidit ovat uupuneita, heillä on usein myös oma sairautensa. Kaiken lisäksi pommitukset, venäläiset sabotööriryhmät, elintarvikepula, jonot pankkiautomaatteihin, apteekkeihin, sairaanhoitopalvelujen puute jne.
Ukrainassa tarvitaan kipeästi muun muassa:
– Lääkkeitä
– Saniteetti- ja hygieniatuotteita
– Kestoelintarvikkeita; säilykkeet, murot, keksit, tee, kahvi, kondensoitu maito, suklaa jne.
– Hyökkäysten aiheuttamien evakuointitilanteiden vuoksi; makuupusseja, patjoja, ensiapulaukkuja, powerbankeja jne.
– Tukea turvallisempaan paikkaan lähteville: apua kuljetukseen, apuvälineitä rajanylityspaikoille (muun muassa pyörätuoleja)
Kyseessä ei ole sota vain Ukrainaa vastaan, se on sota sivilisaatiotamme vastaan! Arvostamme suuresti myös ponnistelujanne ilmatilamme sulkemiseksi pysäyttääksemme venäläiset ohjukset ja pommikoneet!”
Raisa Kravchenko kertoo sodan jalkoihin jääneiden ukrainalaisten kehitysvammaisten ja heidän perheidensä tilanteesta myös YLEn nettisivuilla julkaistussa haastattelussa, johon pääset alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Zoom-keskustelumme jälkeen, päätimme yhdessä Inclusion Europe’n jäsenistön kanssa seuraavista toimenpiteistä ukrainalaisten auttamiseksi:
1. Jatkamme vaikuttamistyötämme tavoitteenamme suojella Ukrainaan jääneitä.
- Sotatoimet on lopetettava
- Perheitä on tuettava
- Laitoksissa asuvia on autettava – laitoksissa asuu noin 100 000 lasta ja aikuista ja he ovat suuressa vaarassa sodan vuoksi
2. Jaamme apuamme paikallisten yhteyshenkilöiden kautta – VGO Coalition’in ja sen paikallisten jäsenten kanssa kaikkialla Ukrainassa.
- Sen lisäksi, että jatkamme tiivistä yhteydenpitoa Raisaan ja Yuliaan, meillä on yhteyksiä VGO Coalition’in paikallisiin toimijoihin, joilta saamme lisätietoja tilanteesta ja joiden kanssa yhdessä varmistamme avun perille menon
- Useat Ukrainan lähiympäristössä sijaitsevat jäsenyhdistyksemme ovat halukkaita pitämään yhteyttä suoraan ukrainalaisiin paikallisyhdistyksiin
- Halukkaat perheet voivat olla yhteyksissä myös suoraan ukrainalaisiin perheisiin
3. Järjestämme oman Inclusion Europen varainhankintakampanjan, jolla takaamme suoran tuen kehitysvammaisille ja heidän perheilleen Ukrainassa
- Kutsumme kaikki jäsenemme, yhteistyökumppanimme, ystävämme ja tukijamme mukaan yhteiseen varainhankintaan.
- 100 % keräystilillemme kertyvistä varoista käytetään Ukrainaan jääneiden kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä tukemiseen
- Varainhankinnalle varataan oma tili täyden läpinäkyvyyden takaamiseksi.
- Eri maiden jäsenyhdistykset voivat myös järjestää omia kansallisia varainkeruun kamppanjoita, joiden tuotot koordinoidaan Inclusion Europe’n kautta Ukrainaan
- Yhteiseurooppalainen varainkeräys käynnistyi perjantaina 4. päivänä maaliskuuta 2022

Tässä vaiheessa lahjoitustapoja on tässä yhteiseurooppalaisessa keräyksessä kaksi:
- Luottokortilla maksaminen. Yllä olevaa kuvaa klikkaamalla keräyksen sivu avautuu omaan ikkunaansa. Ohjeistus maksamiseen on sillä sivulla englanniksi
- Suoraan keräyksen pankkitilille maksamalla. Maksun voi tehdä suoraan oman pankin kautta. Keräystilin lisäksi maksutapahtumaan vaadittavat vastaanottaja ja osoitetiedot löytyvät yllä olevasta kuvasta. Keräyksellä ei ole viitenumeroa, koska tili on varattu yksinomaan Ukrainan keräystä varten, mutta voit kirjoittaa viestikenttään sanana ”Ukraina”.
Autathan meitä auttamaan!