Aluevaaleissa emme tarvitse puolueiden kuntakohtaisia kärkiehdokkaita

Photo by Aleksandar Pasaric on Pexels.com

Kotikunnassani Vihdissä ilmestyy virallisesti kaksi paikallislehteä, Luoteis-Uusimaa ja Vihdin Uutiset, edellinen tilattavana ja jälkimmäinen ilmaisjakelulehtenä. Nämä vuosikymmeniä toistensa taistelupareina olleet lehdet ovat vastikään fuusioituneet, niillä on yhteinen päätoimittaja ja sama julkaisija, joten käytännössä meillä on enää yksi paikallislehti.

Luoteis-Uusimaan toimittaja haastoi sekä Facebookin Vihti-Politiikka -sivulla että myöskin Luoteis-Uusimaan nettiversiossa vihtiläisiä puolueiden paikallisjärjestöjä nimeämään asettamistaan ehdokkaista kärkiehdokkaan. Hän ehdottaa, että puolueiden paikallisjärjestöt päättäisivät asettaa ehdokkaistaan jonkun kaikkien muiden edelle, kärkiehdokkaaksi, jotta varmistettaisiin vihtiläisen ehdokkaan läpimeno.

Meillä Suomessa on käytössä avoin ja suhteellinen vaalitapa, jossa avainkäsitteitä ovat demokratia ja yhdenvertaisuus. Valta on äänestäjillä, ei puolueilla. Äänestäjä päättää ketä hän äänestää, puolueiden tehtävänä on asettaa ehdokkaat.

Jossakin päin maailmaa on käytössä suljettu listavaali, jossa puolue päättää ehdolle asettamiensa ehdokkaiden keskinäisen järjestyksen. Äänestäjä äänestää vain listaa, ja kultakin listalta tulevat valituiksi ne henkilöt, jotka listan laatija on asettanut listan kärkeen.

Olen viime maanantaina 3. tammikuuta 2022 julkaissut blogikirjoituksen, jossa avaan omaa käsitystäni siitä, mistä ehdokkaaksi asettuessani ymmärsin näissä vaaleissa olevan kysymys.

Kärkiehdokkaiden kaipaaminen kesken vaalikampanjan ei ole reilua eikä yhdenvertaista. Puolueiden paikallisjärjestöillä olisi niin halutessaan siihen ollut tilaisuus ehdokasasettelun yhteydessä, jolloin asia olisi avoimesti ja jo etukäteen ollut kaikilla ehdokkaiksi asettuvilla tiedossa.

Pidän koko kärkiehdokas-ajatusta vähintäänkin outona, suomalaiseen vaalijärjestelmään kuulumattomana, äänestäjälle kuuluvaa valtaa väheksyvänä, äänestäjää hämmentävänä ja harhaanjohtavana sekä demokratiaa ja ehdokkaiden yhdenvertaisuutta halveksivana.

Valta toki pysyy äänestäjällä, oli kärkiehdokkaita tai ei, mutta tällainen antaa ristiriitaisen signaalin ja menettely voi tehdä kansalaiselle vaikeahkosti hahmotettavasta vaalitavasta vieläkin vaikeammin ymmärrettävän.

Perusteluna käytetty vihtiläisen ehdokkaan läpimenon varmistaminen ei sekään ole aluevaaleissa asiallinen. Näissä vaaleissa ei ole kysymys Vihdistä, vaan koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta. Hyvinvointialue muodostaa yhden vaalipiirin, eikä hyvinvointialuetta ole jaettu sisäisiin vaalipiireihin, eli käytössä ei ole niin kutsuttuja kuntakiintiöitä. Miksi siis tarvittaisiin kärkiehdokkaita?

Asuipa aluevaltuutettu Espoossa taikka Raaseporissa, Karkkilassa taikka Inkoossa, Lohjalla taikka Kirkkonummella, Hangossa taikka Siuntiossa, Vihdissä taikka Kauniaisissa, on hänen tehtävänään aluevaltuutettuna olla osallisena ja vastuullisena päätöksenteossa koskien koko alueen, jokaisen kaupungin tai kunnan tai niiden kaupunginosien taikka kylien asukkaille tarkoitetuista palveluista.

Aluevaltuutettuna hänen kuuluu kantaa huolta yhdenvertaisesti koko alueen asukkaiden hyvinvoinnista sekä heidän tarvitsemistaan palveluista. Hänen tulee omata kykyä kokonaisuuksien hahmottamiseen, alueen erilaisten kuntien ja seutujen erityisyyden ymmärtämiseen, erilaisissa tilanteissa elävien ihmisten ja perheiden ainutkertaisuuden oivaltamiseen.

Eilen sain tietooni, että paikallisilta puoluejärjestöiltä on nyt pyydetty näitä kärkiehdokkaiden nimiä Luoteis-Uusimaassa julkaistavaa artikkelia varten. Kuulin myös, että vastaavaa puuhataan myös naapurissamme Lohjalla.

Toivon ja jaksan uskoa, että puolueiden paikallisjärjestöt kunnioittavat Suomessa noudatettavaa avointa ja suhteellista vaalitapaa ja ettei yksikään niistä lähde mukaan – ainakaan nyt esitetyllä perusteella – kärkiehdokasta nimeämään.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s