Terveyskeskus yllättää

– tarinaa ja tuntemuksia terveydestä ja kokemuksia terveydenhuollon palveluista, osa 2.

Päätän hakea selkävaivaani apua terveyskeskuksesta. Edellisessä kirjoituksessani jo kerroin, että minullakin oli käsitys vaikeudesta päästä terveyskeskukseen lääkärin vastanotolle. 

Olen paikallislehdestä ja erilaisilta keskustelupalstoilta myös lukenut terveyskeskuksemme takaisinsoittojärjestelmän hitaudesta. Ihmiset kertovat odottaneensa useita päiviä takaisinsoittoa terveyskeskuksesta. Selkäkivun kymmenentenä päivänä, maanantaiaamuna tutkailen terveyskeskuksemme nettisivuja ja silmiini osuu chat-mahdollisuus, jota päätin kokeilla. 

Aikaisempi kokemukseni terveydenhoidon chat-palvelusta on koronan alkuajoilta, jolloin onnistuin chatin kautta saamaan itselleni silloin todella hankalasti saatavilla olleen ajan koronatestiin. Muistan, miten hankalaa oli puhelimella näpytellä vastauksia chat-lääkärille ja siksi päätänkin käyttää yhteydenottoon läppäriä ja kirjoittaa valmiiksi, jo ennen yhteydenottoa tarkan kuvauksen tilanteestani. Siitä voin sitten copy/paste -toiminnolla poimia vastauksia chatissä minulle esitettäviin kysymyksiin.

Chatin aluksi on vastattava robotin esittämiin peruskysymyksiin. Niiden jälkeen tilanne etenee valmiiksi etukäteen kirjoittamani oirekuvauksen vuoksi varsin sujuvasti ja hämmästyksekseni yhtäkkiä linjalla onkin ilmielävä ihminen, sairaanhoitaja, joka vielä kirjoittaa omalla kokonaisella nimellään. Nykyisin kun missään asiakaspalvelutehtävissä olevilla ihmisillä ei välttämättä ole nimeä, jos on niin korkeintaan etunimi. Olin hämmästynyt ja yllättynyt.

Tovin siinä keskustelua käytyämme hän ehdottaa minulle ”puolikiireellistä” lääkäriaikaa jo ylihuomiselle. Kiitän ehdotuksesta ja hyväksyn sen.

Keskiviikkona, annettuna aikana istun Nummelan terveysaseman odotusaulassa, jossa on varsin rauhallista. Minun lisäkseni muutama muu ihminen odottelemassa. Kotvan odotettuani kuulen minua kutsuttavan lääkärin vastaanottohuoneeseen.

Ennakkoon kirjoittamani taustatiedot osoittautuvat tilanteessa lääkärille varsin hyödylliseksi informaatioksi. Pääsemme suoraan asiaan. Lääkäri kyselee, milloin viimeksi minun terveydentilaani oli selvitetty laboratoriotutkimuksin. Kerron, että eläkkeelle jäädessäni melkein viisi vuotta sitten. Hän tekee lähetteen Huslabiin laajoihin verikokeisiin ja sydänfilmiin. 

Selän suhteen toteamme hänen suorittamansa tutkimuksen jälkeen tilanteen olevan menossa parempaan suuntaan. Tarvittaessa voin tilata aikaa fysioterapeutille saadakseni jatkoon toimintaohjeita. Laboratorio- ja sydänfilmin tuloksia varten sovitaan tilattavaksi soittoaika kokeita seuraavalle viikolle.

Edessä olevan Brysselin ja Glasgown matkan vuoksi saan tutkimuksille ajan vasta kahden viikon päähän lääkärissäkäynnistä. Lentomatka Brysseliin sujuu suhteellisen mukavasti. Istuminen on tähänkin saakka onnistunut hyvin. Käveleminen sen sijaan on kivun vuoksi ongelmallista. Jännitän pitkiä siirtymiä lentokentillä, samoin liikkumista kaupungeissa paikasta toiseen.

Matka sujuu ongelmitta. Kykenen kävelemään, mutta varovainen on koko ajan oltava. Pienenkin epätasaisuuden kohdat kävelyalustassa muistuttavat selän kipeistä paikoista. Kotona olin kyennyt kävelemään ulkona yhteen menoon vajaan kilometrin. Matkani edetessä kävelemäni matkat päivä päivältä pitenevät, keskiviikkona Brysselissä jo yli kaksi kilometriä, perjantaina Glasgowssa yli kolme. Matkan vaikein kohta tulee vastaan lauantaiaamuna Heathrown lentokenttähotellissa, josta poistuessani ovat rullaportaat pysäyksissä. Hissijonon vuoksi kävelen liikkumattomat pitkät portaat käsimatkatavaroineni ylös. Olisi ehkä sittenkin ollut vähemmän tuskallista jäädä hissijonoon.

Seuraavalla viikolla keskiviikkona Nummelan Huslabiin.

Ajanvarauskäytännön vuoksi tutkimuksissa ei tarvitse odotella, vaan näytteenotto ja sydänfilmin ottaminen sujuvat ripeästi ja palvelu on äärimmäisen ystävällistä. Samalla käynnillä yritän saada tilatuksi lääkärin soittoajan, mutta potilastietojärjestelmä on kaatunut, joten vastaanottohoitaja lupaa viestittää minulle, kun aika on saatu tilatuksi.

Tekstiviesti-ilmoituksen lääkärin soittoajasta saankin jo heti seuraavana päivänä. Harmillisesti tuo soittoaika sattuu sellaiselle joulukuun alun päivälle, jolloin tiedän annettuna aikana olevani kokouksissa kiinni. Siksi yritän vastata saamaani viestiin aikaa muuttaakseni. Viestiin ei voi vastata, terveyskeskukseen on vain takaisinsoittomahdollisuus, joten lähetän lääkärille sähköpostin, jossa pyydän häntä ystävällisesti soittamaan sovittuna päivänä aamulla ennen kokousputkeni alkamista. Lääkäri vastaa sähköpostiini ja lupaa yrittää soittaa ennen kymmentä.

Soittoa ei aamulla ennen kymmentä kuulu. Olen juuri siirtymässä autollani kokouksesta toiseen, kun lääkäri puolen päivän aikaan soittaa. Auto varmuudeksi bussipysäkille ja tuloksia kuulemaan. Selästäni emme enää puhuneet sanaakaan. Laboratoriotutkimusten tulosten vuoksi tuli tarve nyt lisäselvityksille.

Matkani julkisen terveydenhuollon kanssa näkyy saavan jatkoa. Siitä lisää myöhemmin.

2 Comments

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s