Tiedon tarpeeseen täsmätietoa, uutisia urologilta

– tarinaa ja tuntemuksia terveydestä ja kokemuksia terveydenhuollon palveluista, osa 8.

Syöpä on sairautena varsin pelottava. Pelkkä epäilys syövästä saattaa suistaa vahvankin ihmisen arjen raiteiltaan. Yhdistämme syöpään voimakkaasti kuoleman riskin. Monet ihmiset pelkäävät kuolemaa. Syöpäepäily vie ajatuksemme tehokkaasti peruskysymysten äärelle. 

Siksi jo pelkän epäilyn kohdalla on tärkeää saada asiallista tietoa. Tietoa itse sairaudesta, jota osataan epäillä. Tietoa tulevista tutkimuksista. Tietoa mahdollisista hoitomuodoista. Ihmistä ei tule tällaisessa tilanteessa jättää yksin. Tulee varmistua siitä, että tarjolla ja saatavilla on asiallista ja ymmärrettävää tietoa. Kun tietoa ei tarjota, alan ainakin minä etsiä sitä itse. Näin olen aina toiminut. 

Ensimmäisestä epäilystä diagnoosin saamiseen kuluu aikaa, vähintäänkin viikkoja, usein kuukausia. Omalla kohdallani aikaa on ensi epäilystä eli PSA-testin tuloksista kulunut melkein kaksi kuukautta. Nyt odotan magneettitutkimuksen tulosta, mutta itse diagnoosiin taitaa vielä olla matkaa. Odottaessa ajatus ehtii tehdä melkoisen matkan, johon mahtuu arvaamattoman ahdistaviakin alamäkiä. Näitä alamäkiä voidaan torjua antamalla ymmärrettävää, ajankohtaista ja asiallista tietoa. Nyt tiedon hankinta on kokonaan oman aktiivisuuteni varassa.

Aamulla perjantaina 27. päivänä tammikuuta huomaan Helsingin Sanomissa pienen uutisen, jossa kerrotaan HUSin hankkineen leikkausrobotin eturauhassyöpäleikkauksia varten. Jossakin toisenlaisessa elämäntilanteessa, jonakin toisena aikana, saattaisi tuo uutinen mennä minulta kokonaan ohi. Nyt se luonnollisesti herättää kiinnostukseni. Samana perjantaina odotan urologin etävastaanoton soittoa kuullakseni yhdeksän päivää aiemmin minulle tehdyn eturauhasen magneettitukimuksen tuloksen. 

Edellisessä kirjoituksessani jo kerroin, että urologin sijaan minulle soittaa sairaanhoitaja, joka kertoo, että etävastaanotto on siirretty tulevaan keskiviikkoon. Magneettitutkimuksen tulokset eivät ole vielä tulleet. Odotus ja epätietoisuus jatkuvat.

Sairaanhoitajan soiton aikaansaaman pettymyksen jotenkin ahdistavassa olotilassani kaivan uudelleen esiin tuon aamuisen Hesarin uutisen ja luen sen vielä kertaalleen. Siinä kerrotaan uudesta leikkausrobotista. Koska kyseessä on uutinen, päättelen, että asiasta on varmaan julkaistu HUSin oma tiedote. Kenties jopa järjestetty jonkinlainen tiedostustilaisuus. Ryhdyn etsimään siitä tietoa HUSin sivuilta. Aivan oikein, sieltä löytyy mediatiedote, joka on päivätty eilen 26.1.2023.

Siirryn sitä lukemaan. Tiedotteessa kerrotaan uusinta tietoa eturauhassyövän hoidosta. Sen lopussa kehotetaan: ”Katso Suorana HUSista -lähetys eturauhassyövän kehittyvästä diagnostiikasta ja hoidosta.”

Mikä mahtaa olla tällainen Suorana HUSista -lähetys? Sellaisesta en ole ennen kuullutkaan. Pian minulle selviää, että Suorana HUSista -infot ovat kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista ja vaihtuvista aiheista. Tallenteet tilaisuuksista on nähtävissä YouTuben kautta. Tuorein tallenne on tuo eturauhassyövän kehittyvästä diagnostiikasta ja hoidosta kertova esitys.

Ryhdyn katsomaan tallennetta. Siinä asiallinen ja rauhalliseen tapaan puhuva urologi ja osastonylilääkäri selostaa PowerPoint -esitystä. Hän kertoo eturauhassyövän olevan Suomen yleisin syöpä, jopa rintasyöpääkin yleisempi. Hän myös näyttää miten eturauhassyöpä on yleistynyt väestön ikääntyessä. Ihmiset elävät kauemmin. Löydettyjen syöpien lukumäärä kasvaa. Kaikkein rauhoittavin tieto tulee esityksessä noin seitsemän minuutin kohdalla. Siinä kerrotaan erilaisista paikallisista eturauhassyövistä ja niiden hoidoista.

Robottiavusteisten leikkausten määrän kasvaessa leikkauspotilaiden hoitojaksojen pituus vuodeosastolla lyhenee huomattavasti verrattuna avoleikkauksiin.

“Mini-invasiivisessa tähystysleikkauksessa leikkaushaava on pieni, kudosten käsittely tarkkaa ja verenvuoto vähäistä, mikä mahdollistaa potilaan nopean toipumisen ja kotiutumisen.”

HUS, urologian osastonylilääkäri Antti Rannikko.

Jos nyt näkemäni ”Suorana HUSista lähetys” olisi ollut heti viime joulukuun alussa käytettävissäni, olisi tilanteen aikaansaama epätietoisuus ja sen mukanaan tuomat ahdistavat alamäet luultavimmin olleet loivempia. Tämä video on kuitenkin julkaistu vasta eilen, joten se ei mitenkään olisi voinut olla käytettävissä seitsemän viikkoa sitten, jolloin minun kohdallani lääkäri teki lähetteen magneettitutkimukseen. Vastaavaa tietoa lienee kuitenkin ollut saatavilla ja edelleen annettavissa.

Urologin kertaalleen siirretty etävastaanotto on keskiviikkoaamuna helmikuun 1. päivänä. Sovittu aika on klo 9.40. Herään jo ennen puoli kuutta, mutta nousen sängystä vasta seitsemältä. Aamukahvin jälkeen syvennyn Hesariin ja kohta kello onkin lähellä puoli kymmentä. Kynä ja paperia valmiiksi, jotta voin kirjoitella ylös, mitä lääkäri kertoo.

Kuluu viisi minuuttia. Kuluu kymmenen minuuttia. Kuluu viisitoista minuuttia. Kuudentoista minuutin jälkeen puhelin soi ja siinä lukee ”Ei puhelinnumeroa”. Kyllä. Lohjan sairaalasta urologian poliklinikan osastonylilääkäri soittaa. Hän kertaa lähetteen syyn ja tulee sen jälkeen magneettitutkimuksen tuloksiin. Eturauhasessa on nähtävissä liikakasvua. Magneetissa näkyy pieni pesäke, kooltaan noin 0,5 kuutiosenttiä, jonka PI-RADS luokitus on 4. Puhelun jälkeen googlaan ja löydän, että tällä arvolla määritellään koepalatutkimukseen lähettämisen tarvetta. PI-RADS 4 ”High risk. Clinically significant cancer is likely to be present.”

Urologi kertoo tekevänsä lähetteen koepalanottoon. Toimenpidettä ei voida tehdä Lohjan sairaalassa, koska heillä ei ole siihen tarvittavaa laitteistoa. Se tullaan tekemään joko Peijaksen sairaalassa tai Meilahdessa. Koepalan otossa on jonkin verran ruuhkaa, mutta hän arvioi, että se tullaan tekemään kuukauden sisällä. OmaKannasta löydän lähettäjän kiireellisyysluokaksi merkityn ”8-30 päivää”. Sama kuin lähetteessä magneettitukimukseen. Silloin aikaa lähetteestä itse tutkimukseen kului 36 päivää.

Etävastaanoton puhelu kesti 11 minuuttia. Matka jatkuu. Sen myötä myös lopullisen tiedon varmistuminen. Epätietoisuus. Odotus. Olen kuitenkin rauhallinen, koska minulla on nyt aiheesta uutta ja ajankohtaista täsmätietoa. Nyt ei ahdista. Nyt ei itketä. Nyt ei suututa.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s