Palaute patologilta, viimeinkin vahvistus

– tarinaa ja tuntemuksia terveydestä ja kokemuksia terveydenhuollon palveluista, osa 15.

Torstai, 9. maaliskuuta. Kaksi viikkoa biopsiasta. Tulos luvattiin kahden kolmen viikon kuluessa kirjeenä kotiin. Sama informaatio ilmestynee Maisaan. Siksi olen muutamina viime päivinä heti herättyä avannut Maisan. Ei mitään vielä tänäänkään. Boströmin kirjan nyt kokonaan luettuani olen taas oppinut lisää eturauhasen syövästä ja sen hoidosta. Kunpa vain saisi sen biopsian tuloksen, jotta osaisi ajatella oikein jatkon vaihtoehdoista.

Tänään on päivän lenkin lisäksi luvassa päivällinen Helsingissä ravintola Aleksandeplats’issa. Olemme jo jonkin aikaa olleet aikeissa käydä siellä syömässä. Nyt siihen tuli erinomainen tilaisuus, kun päätimme juhlistaa siellä ystävämme 80-vuotispäivää. Pöytä on varattu puoli viideksi.

Perjantai, 10. maaliskuuta. Avaan taas ensimmäiseksi puhelimen. Ei vieläkään mitään Maisassa. Manne lähtee asioille. Minä lämmitän uunit ja sen jälkeen imuroin koko talon. Imuroinnin jälkeen en malta olla tarkistamatta Maisaa uudelleen. Nyt siellä yllättäen näkyykin kaksi uutta tapahtumaa. Sunnuntaina 19. maaliskuuta Peijaksen sairaalassa vartalon tietokonetomografiatutkimus ja perjantaina 24. maaliskuuta Jorvin sairaalassa Luuston gammakuvaus. Mutta ei mitään muuta? Tämänhän täytyy tarkoittaa, että biopsian tulos on tullut.

Siirryn katsomaan saapuneita kirjeitä. Viisi kappaletta. Kutsu noihin tutkimuksiin, kehotus tilata aika verikokeeseen Huslabista, lisäksi potilasohjeita. Alan tulostaa noita kirjeitä. Samalla puhelin piippaa ja ilmoittaa noiden kirjeiden saapuneen. Vielä uusi piippaus. Yksi kirje lisää.

”Otettu fuusiotekniikalla eturauhasen koepalat 23.2. PAD-vastaus nähdään työkorin kautta.

Ikävä kyllä kaikissa otetuissa neljässä koepalassa tulee esiin Gleason 4+5=9 eli GG5 eturauhassyöpää. Gleason 4/5 osuus 80%. Kyseessä on siis ärhäkän sorttinen eturauhassyöpä. Jatkoon ohjelmoidaan levinneisyystutkimuksina vartalon tietokonekuvaus ja luustokartta. Näillä tutkimuksilla on tarkoitus varmistua, ettei tauti ole levinnyt eturauhasen ulkopuolelle.

Kutsutaan potilas hoitoneuvotteluun urologian pkl:lle, jossa käydään läpi levinneisyystutkimusten tulokset sekä hoitovaihtoehdot eturauhassyövän suhteen.”

Tässä se nyt on. Syöpä. Ärhäkän sorttinen eturauhassyöpä. Siksi siis nuo kuvaukset. Niillä selvitetään syövän mahdollista levinneisyyttä. Soitan Mannelle ja kerron tulokset. Itku siinä pääsee, vaikka olin päättänyt olla itkemättä. Niin hyvin olin mielestäni tulokseen varautunut. Totean Mannelle, että nyt minun on lähdettävä lenkille ajatuksiani selvittämään.

Boströmin kirjasta olen lukenut noista Gleason pisteistä. Olin varautunut niissä pahinpaan, 5+5. Nyt tuli 4+5. Näin Boström kertoo pisteiden muodostumisesta:

”Kun patologi alkaa tarkastella eturauhasen kudosnäytettä, hän ensin erottelee kudoksesta hyvänlaatuiset alueet syöpäalueesta. Tämän jälkeen hän tarkastelee syöpäaluetta tai syöpäalueita, jos niitä on useampia, ja määrittelee, onko kaikki syöpä yhtä ja samaa tyyppiä. Usein näin ei ole ja niinpä hän ensin keskittää huomionsa suurimmalle syöpäalueelle.

Riippuen siitä, kuinka poikkeavaa tämän kudos on (verrattuna hyvänlaatuiseen kudokseen), hän antaa alueelle numeron yhdestä viiteen. Numero 5 tarkoittaa, että kudos on täysin järjestäytymätöntä ja kaaosmaisen, aggressiivisen syöpäsolukon valtaamaa. Jos kudos on vähemmän poikkeavaa, annettu numero on sitä pienempi mitä normaalimman näköistä kudos on.

Esimerkiksi jos kudos on varsin aggressiivisen näköistä, mutta ei täysin järjestäytymätöntä, Gleason-numero on 4. Seuraavaksi patologi tarkastelee toiseksi laajinta aluetta ja antaa tälle numeron vastaavalla tavalla.”

Katkelma teoksesta: Boström, Peter J. ”Eturauhasen sairaudet”. Apple Books.”

Minulla pisteet 4+5. Pesäkkeestä nelonen ja sitä ympäröivä alue viitonen. Tai ehkä sittenkin päinvastoin. Jos laajin alue on se pesäkkeen ympärillä oleva alue ja toiseksi laajin se itse pesäke. Tämä tuntuisi oikeammalta, mutta tuon lyhyen tekstin perusteella en pysty varmuudella sanomaan. Se selvinnee myöhemmin.

Viesti on kuitenkin kiistaton. Minulla on ärhäkän sorttinen syöpä. Eturauhassyöpä. Vastauksen odottaminen on päättynyt. Nyt minulla on vastaus. Kolme kuukautta ja kaksi päivää siitä, kun terveyskeskuslääkäri soitti ja kertoi PSA-arvon olevan koholla.  

Puhelin soi ja keskeyttää ajatukseni.

Peijaksen urologian polklinikalta soittaa sairaanhoitaja. Hän haluaa varmistella, että varaan laboratorioajan verikokeita varten. Ilmoitan hänelle, että olen Maisasta löytänyt dokumentit ja niitä tulostelen. Hän kysyy, tarvitsenko paperit vielä kirjeitse. Sanon, ettei tarvitse lähettää. Hän sanoo laittavansa kirjeen silppuriin. Hän kertoo myös, että hän varaa ennen kuun loppua minulle ajan urologilta hoitoneuvottelua varten ja kiiruhtaa noita kuvausten tuloksia valmiiksi ennen tuota hoitoneuvottelua. Kiitän soitosta ja päätän puhelun.

Kohta puhelin taas piippaa ja kertoo Maisaan tulleesta kirjeestä. Kirjeessä kerrotaan hoitoneuvotteluajan olevan perjantaina 31. maaliskuuta. Nyt tuntuu tapahtuvan. Odottelu on ohi. Asiat alkavat edetä ja kalenteriin tulee kolme konkreettista tästä kertovaa merkintää. Ensimmäinen niistä jo runsaan viikon kuluttua sunnuntaina.

Syöpä. Tutkimukset levinneisyydestä. Hoitoneuvottelu. Alan informoida lähipiiriä tilanteesta.

1 kommentti

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s