Kiinnostava keskustelufoorumi, kaiken kertova kirja

– tarinaa ja tuntemuksia terveydestä ja kokemuksia terveydenhuollon palveluista, osa 14.

Tänään on keskiviikko 8. maaliskuuta. Kansainvälinen naisten päivä. Hyvää naistenpäivää kaikille naisille, mutta toki myös kaikkien naisten miehille!

Kolmetoista päivää biopsiasta. Tasan kolme kuukautta siitä, kun terveyskeskuslääkäri soitti minulle ja kertoi kohonneesta PSA-arvosta.

Talvi ei tunnu hellittävän otettaan. Viime lauantaina saimme taas viitisen senttiä lisää lunta. Tänä aamuna toistakymmentä senttiä. Lumitöitä riittää. Tälle viikolle on ennustettu tänne Etelä-Suomeenkin jopa 15-20 asteen pakkasia. Tulevalle viikonvaihteelle lisää lunta. Eilen aamulla käytiin meillä jo -18 asteessa. Pohjoisen puoleinen vähäinenkin viima tekee pakkasesta purevamman. Aurinkoisena päivänä lämpötila kohoaa kuitenkin lähemmäs nollaa. Mitä parhain ulkoilusää, josta nautin päivittäin viiden kilometrin sauvakävelylenkeilläni.

Tulokset biopsiasta luvattiin kirjeellä kahden kolmen viikon kuluessa. Parhaassa tapauksessa siis jo tällä viikolla. Monenlaisia ajatuksia käy mielessäni. Olen löytänyt syöpäjärjestöjen keskustelufoorumin, jossa on oma osuutensa miesten syöville. Siellä käydään keskustelua eturauhassyövästä. Monenlaisia kokemuksia tuntuu ihmisillä olevan kerrottavana omista syöpävuosistaan. Monet surullisia, jotkut suorastaan masentavia. Hyvin erilaisia. Kovin yksilöllisiä. Kuten ihmisen kokeminen yleensäkin.

Se, ettei minulla ole diagnoosia pidättelee omaa osallistumistani näihin keskusteluihin. Näitä äärimmäisen henkilökohtaisia ja hyvin intiimejäkin kertomuksia lukiessa nousee mieleen paljon kysymyksiä. Tunnen suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta näitä kohtaloaan kuvaavia miehiä kohtaan. Tämä on niin tärkeää vertaistukea. On joukossa kirjoittajina jokunen nainenkin. Kyselevät miehensä tai lähisukulaisensa puolesta. Kuvailevat pelkojaan. Tahtovat tietoa. Sekin tärkeää tukea vertaisille.

Näitä rajuja ja rujoja kuvauksia lukiessani en tunne kuuluvani joukkoon. Tunnen itseni tirkistelijäksi. Minulla on epäily syövästä. Minulla on joku pesäke eturauhasessa. Biopsian tulos antaa vastauksen. Sen vastauksen perusteella kohta selviää seuraavien viikkojen, kuukausien, koko loppuelämäni suunta. Ennen vastausta koen olevani tuossa foorumissa ulkopuolinen. Koen, ettei minulla ole lupaa osallistua keskusteluun.

Monissa keskustelun ketjuissa, kehotetaan lukemaan Peter J. Boströmin kirjoittama kirja ”Eturauhasen sairaudet”. Peter J. Boström on Turun yliopistollisen keskussairaalan urologian ylilääkäri. Hän on keskittynyt urologisten syöpien hoitoon sekä erityisesti eturauhassyövän ja virtsarakonsyövän tutkimukseen. Keskustelufoorumissa kirjaa vahvasti suosittellaan luettavaksi, vaikka se on julkaistu jo vuonna 2015. Kokeneet kertovat sen olevan hyvin informatiivinen perusteos, joka jokaisen eturauhassyöpää sairastavan miehen tulee lukea. Suositellaan myös omaisten luettavaksi.

Useampaan kertaan olen käynyt Adlibriksen sivuilla ostaakseni tämän kirjan. Se löytyy sieltä ladattavana e-kirjana, maksaa vain 6,50 euroa. Olen joka kerta poistunut ostamatta kirjaa. Jotenkin tämän kirjankin suhteen ajattelen, että en kuulu joukkoon. Tuntuu ikään kuin väärältä perehtyä niin syvällisesti aiheeseen. Minulla epäillään eturauhassyöpää. Minulla ei ole diagnoosia.

Siirryn jälleen kerran Adlibrikseen ja etsin kirjan sieltä. Siinähän lukee Eturauhasen sairaudet, ei Eturauhassyöpä. Minulla on ollut jo viisi vuotta sitten eturauhasen sairaus. Silloin kävin laserleikkauksessa. Painan nappia ja kirja siirtyy ostoskoriin. Maksan sen ja käyn sen välittömästi lataamassa. Ryhdyn lukemaan.

Kolme seuraavaa tuntia uppoudun tähän kirjaan. Helppotajuista selkeää, minullekin omien jo tähänastisten kokemusteni perusteella hyvinkin tuttua kuvausta. Jotenkin vangitsevaa tekstiä joka tempaa mukaansa, kuin paras jännistysromaani. Käyn välillä lämmittämässä lounaan. Syön ja jatkan lukemista. Kolme tunnin jälkeen olen sivulla 200. Olen päässyt kirjassa siihen vaiheeseen, johon minä olen kaiketi seuraavaksi tulossa. Biopsian tulosten selvittyä hoitoneuvottelu? 

Peter J. Boströmin mukaan lopullisen päätöksen hoitovaihtoehdoista voi tehdä vain potilas itse. Potilaalla on oltava päätöksentekoa varten tarpeeksi tietoa sairaudestaan ja sen hoitovaihtoehdoista. Boström alleviivaa sitä, että vain potilas itse tietää oman tilanteensa ja elämänarvonsa ja vain hän itse joutuu sietämään päätöksensä mahdollisia ikäviä seurauksia.

Näin Boström tuossa kohtaa kirjoittaa:

”Mitä siis tarvitaan? Tarvitaan hoitoneuvottelutilanne, jossa potilas ymmärtää tilanteensa ja olemassa olevat vaihtoehdot. Hänellä tulee olla aikaa pohtia päätöstä rauhassa, joko yksinään tai yhdessä puolisonsa ja läheistensä kanssa ja tehtyään päätöksen edetä asiassa katumatta päätöstä. Tämä on tilanne, johon usein terveydenhuollossa ei riittävästi panosteta. Potilaan informoimiseen ja hoitoneuvotteluun ei välttämättä investoida tarpeeksi. Potilaat ovat myös systeemin mukana tottuneet ’tekemään niin kuin tohtori määrää’. Useissa sairauksissa tämä onkin mielekästä, mutta ei eturauhasen syövän hoitoa päätettäessä.

Katkelma teoksesta: Boström, Peter J. ”Eturauhasen sairaudet”. Apple Books.”

Olen tyytyväinen, että tänään päädyin tämän kirjan hankkimaan.

Sellaisen muutoksen havainnoin kirjan julkaisemisen jälkeen tapahtuneen, että MRI-kuvantamisen kehityksen myötä tutkimusten järjestys muuttunut. Nyt MRI tulee ennen biopsiaa. Kirjassa, koko ajan kehittyvää tekniikkaa kuvattaessa, on jo maininta sellaisen muutoksen mahdollisuudesta. MRI-kuvan ja ultraäänen yhdistävässä fuusiobiopsiassa selvitään myös vähäisemmällä koepalojen määrällä, kun osumatarkkuus on parantunut.

Nyt lukemani perusteella, suosittelen lämpimästi kirjaa ihan jokaisen miehen luettavaksi. Luonnollisesti suosittelen sitä luettavaksi erityisesti niille, joilla on joku eturauhasen sairaus. Ja miksei myös tällaisten miesten läheisille. Kirjassa puhutaan myös sairauden syntymekanismeista ja sen ehkäisystä.

Tärkeä perusteos. Teksti käy mainiosti yleissivistyksestä. Suoraa puhetta miehen sisältä löytyvistä orgaaneista ja niiden tehtävistä. Asiaa, joka varmasti jokaisen on hyvä miehen anatomiasta ja intiimialueen sisuskaluista sekä niihin mahdollisesti liittyvistä ongelmista tietää ja ymmärtää.

Kaiken kansantajuisesti kertova kirja.

2 Comments

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s